Review SpeedBalance en Banana accounting

Blog > SpeedBalance > Review SpeedBalance en Banana accounting

Review SpeedBalance en Banana accounting

SpeedBalance wordt uitgegeven door Banana Accounting en is gratis te downloaden en te gebruiken.

Voordelen SpeedBalance

• SpeedBalance heeft een uitgebreide Nederlandstalige handleiding op haar website staan.

Nadelen SpeedBalance

• Met SpeedBalance kun je geen verkoopfacturen maken voor je klanten. Voor het maken van verkoopfacturen heb je nog een ander programma nodig.

• Geen overzicht van de openstaande verkoopfacturen (je debiteuren) en openstaande inkoopfacturen (je crediteuren)

• SpeedBalance is minder uitgebreid dan andere boekhoudprogramma’s. Sommige gebruikers vinden dat prettig maar als je bedrijf groeit, of je hebt meer kennis van boekhouden, dan mis je al snel de opties die andere boekhoudprogramma’s wel hebben.

• In SpeedBalance voer je alle boekingen in hetzelfde scherm in. Je wordt daardoor gedwongen zelf tussen debet en credit te kiezen. Zonder boekhoudkundige kennis kan dat lastig zijn.

• Als je al ervaring hebt met boekhouden, dan duurt het even om aan dit programma te wennen. SpeedBalance werkt anders dan andere boekhoudprogramma’s.

• Als je nog geen boekhoudkundige ervaring hebt dan kun je beter kiezen voor een standaard
boekhoudprogramma, bijvoorbeeld Gnucash. Als je in ooit wisselt van boekhoudprogramma, is de kans groot dat je het nieuwe programma snel begrijpt.

• Geen versie voor de Mac.

• Geen Android app.

• Sommige gebruikers kunnen SpeedBalance niet meer starten na de update naar Windows 10 Anniversary.

• Minder actieve ontwikkeling waardoor het probleem met Windows 10 Anniversary nog niet is opgelost.

• Geen zekerheid dat het programma gratis blijft. Misschien moet voor een versie die wel werkt met Windows 10 anniversary in de toekomst worden betaald.

Alternatief: GnuCash

GnuCash is het gratis alternatief voor SpeedBalance, ook voor de Mac en er is een gratis Android app. Op deze website vind je gratis een complete Nederlandstalige handleiding. GnuCash bied je alles wat je als ondernemer nodig hebt en is al meer dan 5,5 miljoen keer gedownload!

In onderstaande tabel zie je een vergelijking op de onderwerpen die volgens ons belangrijk zijn bij de keuze voor administratie software.

SpeedBalance vs GnuCash

GnuCash biedt voor het invoeren van inkoopfacturen, verkoopfacturen, creditfacturen, bankmutaties, afschrijvingen etc aparte interfaces. Met deze interfaces verwerk je de facturen, bankafschriften etc in een paar stappen. Door de inrichting van de stappen is boekhoudkundige kennis niet noodzakelijk en maak je minder fouten.

Test 1: Verkoopfactuur invoeren

Beide programma’s uit onze vergelijking bieden de mogelijkheid om verkoopfacturen te verwerken in de boekhouding.

Verkoopfactuur invoeren in SpeedBalance
In onderstaande afbeelding zie je in het groene kader de velden waarin je een verkoopfactuur invoert in SpeedBalance. Dit doe je op het tabblad “Transacties”.

De meeste velden wijzen zichzelf maar je ziet hier dat je een debet rekening en een credit rekening moet kiezen. Het kiezen van een debet en credit rekening kan lastig zijn als je nog geen ervaring hebt met boekhouden.

Je kunt met SpeedBalance geen verkoopfacturen maken, dus daar heb je een ander programma voor nodig.

SpeedBalance verkoopfactuur invoeren

Verkoopfactuur invoeren met GnuCash
Een gratis factuur maken doe je zo.

Ter vergelijking laten we de twee stappen hier zien.

Als eerste selecteer je de klant. De verkoopfactuur wordt gekoppeld aan deze klant zodat je altijd de openstaande facturen per klant kunt zien en de gegevens van de klant komen automatisch op de factuur komen te staan.

Klant gnu

De velden in dit scherm spreken voor zich maar je ziet dat je geen boekhoudkundige kennis nodig hebt om de factuur in te voeren. Wel zo makkelijk.

verkoopfactuur invoeren gnu

Je kunt deze factuur nu ook opslaan als PDF bestand en daarna printen en/of mailen naar je klant.
Per klant heb je inzicht in de individuele facturen, openstaande verkoopfacturen en in het totale bedrag dat je per klant hebt omgezet.

Test 2: Inkoopfactuur invoeren

Beide programma’s uit onze vergelijking bieden de mogelijkheid om inkoopfacturen te verwerken in de boekhouding.

Inkoopfactuur invoeren in SpeedBalance
In onderstaande afbeelding zie je in het groene kader de velden waarin je een inkoopfactuur invoert in SpeedBalance. Dit doe je op het tabblad “Transacties”, hetzelfde tabblad als waarop je de verkoopfactuur invoert.

De velden spreken voor zich, maar je hebt boekhoudkundige kennis nodig om de juiste debet en credit rekening te kiezen.

In het blauwe kader zie je een boekhoudkundig overzicht van wat je hebt ingevoerd.

SpeedBalance inkoopfactuur invoeren

Inkoopfactuur invoeren met GnuCash
In ons artikel administratie hebben we beschreven hoe je inkoopfacturen in GnuCash verwerkt.

Ter vergelijking laten we de twee stappen hier zien.

Als eerste selecteer je de leverancier. De inkoopfactuur wordt gekoppeld aan deze leverancier zodat je altijd een overzicht hebt van de openstaande facturen per leverancier.

Leverancier gnu

Het invoeren van de daadwerkelijke inkoopfactuur doe je in het volgende scherm. Zonder boekhoudkundige kennis gaat dit gemakkelijker dan bij SpeedBalance.

Inkoopfactuur invoeren gnu

Review SpeedBalance

Onze review van Speedbanace willen we beginnen met te vermelden dat er geen updates meer verschijnen voor de gratis versie. Als betaald administratieprogramma scoort SpeedBalance wat ons betreft te slecht om een serieuze kandidaat te zijn.

Ondanks het stoppen van de doorontwikkeling kun je het gratis programma wel gewoon gebruiken maar je moet bijvoorbeeld de btw-percentages van 19% naar 21% aanpassen voordat je kunt beginnen.
Ondanks dat op de website staat dat Windows 7 de laatste versie is waar het programma op draait, hebben wij hebben SpeedBalance met succes geïnstalleerd en gebruikt op Windows 8.1.

Als je al ervaring hebt met een boekhoudprogramma maar op zoek bent naar een gratis optie dan adviseren we je om GnuCash te kiezen. Dit is een ander belangrijk punt van onze review want SpeedBalance van Banana Accounting lijkt niet op de standaard boekhoudprogramma’s en heeft ook minder opties. Je zult daardoor niet zo veel herkennen, waardoor je veel opnieuw uit moet zoeken.

Een optie om verkoopfacturen te maken voor je klanten ontbreekt in SpeedBalance.

Jouw mening over SpeedBalance delen of nog een vraag? Schrijf hier onder een reactie.

Een gedachte aan “Review SpeedBalance en Banana accounting

 1. Liem, Boen Hian

  Beste Accoo,

  Omdat ik al banana accounting 9 gebruik is het dan belangrijk om de gegevens netjes te kunnen transporteren van de banana naar de gnucash.
  Is er een goede manier om dit te doen?

  Vast bedankt,

  BoenHian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laat Accoo alles regelen
Maak afspraak