Btw op de factuur

Blog > Belasting > Btw op de factuur

Btw op de factuur

De meeste ondernemers brengen BTW aan hun klanten in rekening. Zelf betalen ze ook BTW over hun inkopen. Accoo zorgt er voor dat de BTW juist in de boekhouding komt te staan.

Het algemene tarief is 21% en daarnaast is er een verlaagd tarief van 6%, 0% en een vrijstelling.

Veel startende ondernemers bekijken de prijslijsten van hun belangrijkste concurrenten en weten daardoor direct de geldende BTW percentages. Ondernemers die langer actief zijn kennen de percentages ook.

Op de website van de Belastingdienst staan alle BTW percentages en de regels ook duidelijk omschreven.

21% BTW
Op alle goederen en diensten waar geen 6%, 0% of vrijstelling van toepassing is, bereken je 21% BTW.

6% BTW
Het verlaagde tarief van 6% mag standaard op bijvoorbeeld voedingsmiddelen, geneesmiddelen, diensten van de fietsenmaker, schoenmaker, kapper en cultuur en sport worden toegepast.
Ook wordt 6% BTW soms gebruikt om bestedingen te stimuleren zoals de tijdelijke verlaging van 21% naar 6% op de renovatie van huizen.

Vrijstellingen
Op vrijgestelde diensten en leveringen zoals gezondheidszorg, kinderopvang, kantines, uitvaartondernemers en schrijvers wordt geen BTW toegepast. Op de factuur staat dan geen BTW. Als je vrijgestelde diensten levert en je maakt zakelijke kosten, dan kun je de BTW op de zakelijke kosten niet aftrekken.

0% BTW
Goederen die worden geƫxporteerd en diensten aan goederen die worden geƫxporteerd. De BTW wordt dan door de importeur betaald in het land waar de goederen naar toe gaan.

Mocht je product of dienst hier niet tussen staan dan adviseren wij om op de website van de Belastingdienst te kijken of Accoo om advies te vragen.

 

Een gedachte aan “Btw op de factuur

  1. Paul

    ik heb iets gekocht in Amerika. zij hebben geen BTW in rekening gebracht maar ik moet die wel betalen (“verlegd”).
    hoe boek ik dat ik GnuCash?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laat Accoo alles regelen
Maak afspraak