SpeedBalance en Banana Accounting

Blog > SpeedBalance > SpeedBalance en Banana Accounting

SpeedBalance en Banana Accounting

Wij vergelijken SpeedBalance met een ander programma om gratis je boekhouding te doen, GnuCash. SpeedBalance wordt uitgegeven door Banana Accounting. Om het programma te kunnen gebruiken moet je het downloaden en installeren op je eigen computer.

In onderstaande tabel zie je een vergelijking op de onderwerpen die volgens ons belangrijk zijn bij de keuze voor administratie software.

SpeedBalance vs GnuCash

Installatie SpeedBalance

Omdat SpeedBalance minder uitgebreid en kleiner is dan GnuCash is installatie sneller afgerond. Dat de installatie sneller verloopt wil niet zeggen dat de setup en het gebruik gemakkelijker is, want volgens ons is het dat niet. Verderop zullen we een aantal veel voorkomende taken laten zien en een vergelijking maken.

SpeedBalance gebruiken

De mindere opties van SpeedBalance zijn ook meteen het grootste nadeel van dit boekhoudprogramma, want voor serieuze ondernemers biedt het programma te weinig mogelijkheden.

Door de minimalistische inrichting en minder functionaliteiten heb je ook meer boekhoudkundige kennis nodig om facturen en bankmutaties te verwerken.
In SpeedBalance voer je alle boekingen in hetzelfde scherm in. Je wordt daardoor gedwongen zelf tussen debet en credit te kiezen. Zonder boekhoudkundige kennis kan dat lastig zijn.

GnuCash biedt voor het invoeren van inkoopfacturen, verkoopfacturen, creditfacturen, bankmutaties, afschrijvingen etc aparte interfaces. Met deze interfaces verwerk je de facturen, bankafschriften etc in een paar stappen. Door de inrichting van de stappen is boekhoudkundige kennis niet noodzakelijk en maak je minder fouten.

Hier vind je onze complete en gratis handleiding voor GnuCash.

Verkoopfactuur invoeren

Beide programma’s uit onze vergelijking bieden de mogelijkheid om verkoopfacturen te verwerken in de boekhouding.

Verkoopfactuur invoeren in SpeedBalance
In onderstaande afbeelding zie je in het groene kader de velden waarin je een verkoopfactuur invoert in SpeedBalance. Dit doe je op het tabblad “Transacties”.

De meeste velden wijzen zichzelf maar je ziet hier dat je een debet rekening en een credit rekening moet kiezen. Het kiezen van een debet en credit rekening kan lastig zijn als je nog geen ervaring hebt met boekhouden.

Je kunt met SpeedBalance geen verkoopfacturen maken, dus daar heb je een ander programma voor nodig.

SpeedBalance verkoopfactuur invoeren

Verkoopfactuur invoeren in GnuCash
Een gratis factuur maken doe je zo.

Ter vergelijking laten we de twee stappen hier zien.

Als eerste selecteer je de klant. De verkoopfactuur wordt gekoppeld aan deze klant zodat je altijd de openstaande facturen per klant kunt zien en de gegevens van de klant komen automatisch op de factuur komen te staan.

Klant gnu

De velden in dit scherm spreken voor zich maar je ziet dat je geen boekhoudkundige kennis nodig hebt om de factuur in te voeren. Wel zo makkelijk.

verkoopfactuur invoeren gnu

Je kunt deze factuur nu ook opslaan als PDF bestand en daarna printen en/of mailen naar je klant.
Ook staat deze factuur nu in het overzicht met openstaande verkoopfacturen dat je op elk moment kunt belijken.
Per klant heb je inzicht in de individuele facturen en in het totale bedrag dat je per klant hebt omgezet.

Verkoopfactuur maken

SpeedBalance heeft geen mogelijkheid om verkoopfacturen te maken. Je zult daar andere software voor moeten gebruiken.

Met GnuCash maak je gratis verkoopfacturen die direct in je boekhouding worden verwerkt. We hebben in dit artikel beschreven hoe je dat doet.

Ervaringen met SpeedBalance

Hierboven heb je onze ervaringen met SpeedBalance kunnen lezen. Wij hebben geen slechte ervaringen met SpeedBalance, maar het is niet onze eerst keuze omdat het programma te beperkt is en lastig voor beginners.

Omdat wij veel boekhoudkundige kennis hebben hoeven wij niet op internet te zoeken naar handleidingen etc maar onze indruk is dat er niet zo veel informatie beschikbaar is.

Door de minimalistische opzet dien je zelf voor debet en credit te kiezen bij het invoeren van facturen, bankafschriften etc. Veel boekhoudprogramma’s hebben stappenplannen waarmee je zonder veel ervaring toch zelf je administratie kunt doen.

Inkoopfactuur invoeren

Beide programma’s uit onze vergelijking bieden de mogelijkheid om inkoopfacturen te verwerken in de boekhouding.

Inkoopfactuur invoeren in SpeedBalance
In onderstaande afbeelding zie je in het groene kader de velden waarin je een inkoopfactuur invoert in SpeedBalance. Dit doe je op het tabblad “Transacties”, hetzelfde tabblad als waarop je de verkoopfactuur invoert.

De velden spreken voor zich maar je hebt boekhoudkundige kennis nodig om de juiste debet en credit rekening te kiezen.

In het blauwe kader zie je een boekhoudkundig overzicht van wat je hebt ingevoerd.

SpeedBalance inkoopfactuur invoeren

Inkoopfactuur invoeren in GnuCash
In ons artikel administratie hebben we beschreven hoe je inkoopfacturen in GnuCash verwerkt.

Ter vergelijking laten we de twee stappen hier zien.

Als eerste selecteer je de leverancier. De inkoopfactuur wordt gekoppeld aan deze leverancier zodat je altijd een overzicht hebt van de openstaande facturen per leverancier.

Leverancier gnu

Het invoeren van de daadwerkelijke inkoopfactuur doe je in het volgende scherm. Zonder boekhoudkundige kennis gaat dit gemakkelijker dan bij SpeedBalance.

Inkoopfactuur invoeren gnu

Review SpeedBalance

Onze review van Speedbanace willen we beginnen met te vermelden dat er geen updates meer verschijnen voor de gratis versie. Als betaald administratieprogramma scoort SpeedBalance wat ons betreft te slecht om een serieuze kandidaat te zijn.

Ondanks het stoppen van de doorontwikkeling kun je het gratis programma wel gewoon gebruiken maar je moet bijvoorbeeld de btw-percentages van 19% naar 21% aanpassen voordat je kunt beginnen.
Ondanks dat op de website staat dat Windows 7 de laatste versie is waar het programma op draait, hebben wij hebben SpeedBalance met succes geïnstalleerd en gebruikt op Windows 8.1.

Als je al ervaring hebt met een boekhoudprogramma maar op zoek bent naar een gratis optie dan adviseren we je om GnuCash te kiezen. Dit is een ander belangrijk punt van onze review want SpeedBalance van Banana Accounting lijkt niet op de standaard boekhoudprogramma’s en heeft ook minder opties. Je zult daardoor niet zo veel herkennen, waardoor je veel opnieuw uit moet zoeken.

Een optie om verkoopfacturen te maken voor je klanten ontbreekt in SpeedBalance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laat Accoo alles regelen
Maak afspraak